Tuesday, October 28, 2008

ICT, biotek dalam pertanian

Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi mahu teknologi maklumat dan komunikasi (ICT) serta bioteknologi diaplikasikan secara meluas dalam bidang pertanian bagi melonjakkan kemajuan sektor tersebut.
Perdana Menteri berkata, langkah menggabungkan dua elemen itu amat mustahak kerana pertanian dikenal pasti sebagai salah satu cabang ekonomi yang dapat membantu kerajaan menangani impak krisis kewangan global kepada negara.
Abdullah kemudian melancarkan varieti baru cili padi yang dikenali sebagai 'Semerah'. Antara kelebihan varieti yang dibangunkan oleh Institut Penyelidikan dan Kemajuan Pertanian Malaysia (MARDI) itu adalah sifatnya yang cepat matang dan berhasil tinggi.
Sementara itu, Abdullah berkata, keyakinan kerajaan terhadap sektor pertanian bukanlah hanya impian kosong atau angan-angan Mat Jenin, sebaliknya ia berlandaskan usaha dan strategi bagi memajukan sektor itu.
Kata beliau, Bank Negara sendiri turut mengakui kemampuan sektor pertanian untuk muncul sebagai sektor ketiga terpenting dalam menyumbang kepada ekonomi negara.
Sehubungan itu, tambahnya, tanggapan sektor pertanian sebagai sektor lapuk dan tidak perlu dimajukan adalah satu kesilapan kerana ia mampu menjana pendapatan lumayan kepada mereka yang terlibat.
"Jangan anggap leceh, karut dan mimpi untuk menjayakan sektor pertanian. Pertanian bukanlah perkara baru, Kementerian Pertanian dan MAHA (Ekspo Pertanian dan Hortikultur Malaysia) sudah lama wujud. Kita cuma memberi tambah nilai pada perkara-perkara itu.
"Dengan usaha yang bersungguh-sungguh, saya memang yakin pertanian dan industri asas tani punya masa depan yang cerah
"Macam MAHA yang lalu, ada usahawan asas tani kita seperti pengusaha kuah rojak beritahu dia mampu raih RM3 juta setahun, pengusaha makanan beku RM15 juta," ujarnya.
Abdullah berkata, atas sebab itu mereka yang terlibat dalam bidang pertanian harus mempunyai kualiti modal insan kerana dengan ilmu yang terkini barulah hasil pertanian mampu ditingkatkan.
Katanya, memandangkan industri pertanian sentiasa berkembang, ia menuntut mereka yang terlibat dengannya sentiasa menambah pengetahuan terhadap kaedah dan teknologi baru.
"Untuk menambah nilai kerja kita supaya memperoleh hasil yang lebih dan berkualiti, maka tidak ada jalan lain kecuali mendalami ilmu pertanian.
"Sebab itu saya minta warga tani kita supaya jangan anggap masa untuk belajar telah berlalu. Sebaliknya pelajaran adalah untuk sepanjang hayat," jelasnya.

Wednesday, October 22, 2008

KESAN PENDATANG ASING TERHADAP NEGARA


Kerajaan menganggarkan sejumlah RM18.1 bilion akan dikirim oleh para pekerja asing ke negara masing-masing sepanjang tahun ini.
“Sehingga 31 Julai 2008, jumlah pekerja asing adalah seramai 2.1 juta orang dan secara puratanya setiap pekerja asing telah menghantar pulang sebanyak RM720 sebulan.
Kedudukan rizab negara yang kukuh bagaimanapun, dapat menampung jumlah kiriman wang ini yang hanya merupakan 4.7 peratus daripada jumlah rizab semasa.
Setiap kenaikan satu peratus jumlah pekerja asing di negara ini akan menyumbang kepada peningkatan pertumbuhan Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) sebanyak 0.19 peratus.
Kerajaan mesti sentiasa memantau aliran wang ke luar negara oleh pekerja asing melalui institusi kewangan yang menyediakan perkhidmatan pengiriman wang.
Kerajaan juga mesti melaksanakan pelbagai langkah untuk mengurangkan jumlah pekerja asing di negara ini, antaranya dengan memperkenalkan Sistem Binaan Berindustri (IBS) dalam sektor pembinaan.
Kerajaan telah menetapkan sasaran pengurangan jumlah pekerja asing seramai 400,000 orang setahun mulai tahun 2008 hingga 2010 dengan tumpuan diberikan kepada sektor perladangan dan pembuatan.
Dalam perkembangan yang sama, Kerajaan tidak bercadang untuk mengenakan levi ke atas kiriman wang pekerja asing kerana sumbangan tenaga oleh kumpulan itu mengembangkan aktiviti ekonomi negara.Saturday, October 11, 2008

Terkini: Esei (Sastera & Sains)

ESEI A DAN B

Esei Bahagian A-Laras Sains Sosial

SOSIAL

Rempit
Gejala mat rempit dalam kalangan remaja semakin membimbangkan.Sehingga kini masalah tersebut belum ada penyelesaiannya.Huraikan
Skema-2 fokus seimbang(2+2)
Punca
1.sikap Individu inginkan keseronokan
2.kurang penguatkuasaan-pemantauan /pelaksanaan hukuman ringan
3.peranan ibu bapa-kurang pemantauan daripada keluarga
Sukar dibendung
4.penguatkuasaan
5.teknologi
6.sikap masyarakat

SAINS
UDARA
Pencemaran udara yang semakin serius dikenalpasti berlaku akibat tindakan manusia sendiri .Hal ini boleh memudaratkan kehidupan manusia sejagat.Jelaskan pernyataan di atas.
Skema:dua focus seimbang(2+2)
Punca
1.Asap kilang/kenderaan
2.pembakaran terbuka
3.kebocoran loji nuklear
Kesan
1.menjejaskan kesihatan manusia-penyakit asma/kanser paru-paru
2.krisis makanan-proses fotosintesis terganggu,sumber makanan terhad
3.pemanasan global
4.penipisan lapisan ozon


EKONOMI
Isu mengelak cukai
Soalan:2 fokus(2+2)
Sumbangan hasil cukai kepada pembangunan Negara amat besar, namun tindakan sesetengah pihak yang mengelak dari pada membayarnya menimbulkanimpak kepada Negara.Jelaskan
Kepentingan
1.pendapatan Negara
2.pembangunan
3.pertahanan
4.kebajikan
Kesan
5.pendapatan Negara merosot
6.pembangunan Negara tidak dapat dijalankan dengan lancer
7.pertahanan Negara tergugat
8.kebajikan rakyat tidak dilaksanakan.

TEKNOLOGI
Penggunaan kemudahan perkhidmatan telefon bimbit untuk membantu kehidupan manusia .Walau bagaimanapun penggunaanya boleh mengancam kehidupan manusia.Bincangkan.
Kesan positif
1.komunikasi
2.PJJ/telesidang
3.bukti di mahkamah
4.data
Kesan negatif
5.kesihatan
6.pencemaran.

Esei bahagian A : Laras Sains Sosial

A) Sosial- Pendidikan

Soalan : 1

Kelemahan sistem pendidikan di Institusi Pengajian Tinggi Awan di Malaysia merupakan punca berlakunya pengganguran dalam kalangan siswazah pada masa kini. Jelaskan

Skema

Kursus
Kualiti – siswazah yang dlahirkan
- pensyarah
Fokus bahasa Inggeris – antarabangsa
Hubungan antarabangsa
Kuota pengambilan


B) Ekonomi – upah minimum

Soalan : 2

Kebanjiran pendatang asing ke Malaysia telah menurunkan kadar upah yang minimum dalam sektor pekerjaan terutamanya sektor swasta. Selain itu, penurunan ini juga dipengaruhi oleh banyak faktor. Jelas penyataan di atas.

Skema

Pendatang asing
Sikap majikan
tahap pendidikan / kemahiran buruh
Nilai RM berbanding dengan kadar tukaran asing.
Penawaran buruh kasar


Esei bahagian B : Laras Sains dan teknologi

B) Kesihatan – Penyakit kronik jantung

Soalan : 3

Belakangan ini penyakit kardiovaskular telah menjadi pembunuh utama dalam kalangan rakyat Malaysia. Fenomena ini perl di atasi segera sebelum menjadi lebih teruk. Huraikan

Skema.

Punca
1. Amalan pemakanan
2. Gaya hidup tidak sihat
3. Kebergantungan kepada teknologi moden

Langkah.
1. Mengamalkan pemakanan yangseimbang
2. Gaya Hidup sihat
3. Rawatan berkalaD) Sumber tenaga - Solar
Soalan 4

Penggunaan tenaga solar semakin diyakini sebagai tenaga alternatif, bahkan penggunaannya semakin meluas di kebanyakan negara. Bincangkan kelebihan dan kelemahan penggunaan tenaga solar.

Skema

Kelebihan / Kepentingan
1. Mesra alam
2. Dapat digunakan secara berterusan

Kelemahan
Penggunaan pada waktu siang sahaja
Dipengaruhi cuaca kapasiti tenaga

ESEI A - LARAS SAINS SOSIAL.
Tajuk - Seni : Sastera.

Soalan

Hasil karya sastera yang mendokong nilai-nilai estetika terbukti mampu membentuk jati diri sesuatu bangsa. Selain itu hasil sastera juga mempunyai pelbagai kepentingan lain. Jelaskan pernyataan di atas .

Skima
Idea wajib.
- membentuk jati diri
- idea-idea lain
2. Sumber pendapatan.
3. Hiburan.
4. Memupuk nilai murni
5. Menonjolkan identiti budaya dan bangsa.


Tajuk - Kerjasama Serantau.

Soalan
Pergolakan politik di Selatan Filipina dan Thailand telah mewujudkan suasana tidak stabil di rantau Asia Tenggara. Situasi ini perlu ditanggani bersama dalam kalangan negara Asean . Jelaskan .

Skima

A . Kesan.
1. Keadaan politik tidak stabil – rusuhan , pertumpahan darah.
2. Menjejaskan sektor pelancongan.
3. Wujudnya pelarian perang.

B. Langkah.
1. Penyelesaian melalui rundingan.
2. Membantu membangunkan ekonomi dan taraf hidup di kawasan bergolak contoh
IMT-GT , BIMP-GT .
3. Memperkukuhkan hubungan dua hala dalam pelbagai bidang.


ESEI B – LARAS SAINS DAN TEKNOLOGI.
Tajuk - Teknologi Punca Penyakit.

Soalan

Penciptaan dan penggunaan peralatan sains dan teknologi moden menjadi salah satu punca kepada meningkatnya penyakit kronik. Walaubagaimana pun , memang diakui punca-punca lain turut mempengaruhinya. Bincangkan penyataan di atas dengan memberi contoh-contoh yang sesuai .

Skima

A ) Punca wajib.
- penggunaan peralatan sains dan teknologi.

B ) Punca-punca lain.
- pemakanan tidak seimbang
- genetik
- pencemaran udara / air
- gaya hidup tidak sihat.

Tajuk - Pertanian.

Soalan

Penggunaan bahan kima dalam sektor pertanian mampu menuingkatkan hasil pengeluaran. Walaubagaimana pun kaedah ini boleh membawa impak terhadap kehidupan manusia. Jelaskan .

Skima

A ) Kebaikan.
- produktiviti meningkat.
- kualiti meningkat.

B ) Keburukan.
- penyakit / kesihatan.
- kepupusan sumber.
- mengancam keseimbangan ekologi / pencemaran air / pencemaran tanah.

ESEI BAHAGIAN A- LARAS SAINS SOSIAL

SOALAN 1

RASUAH

SOALAN: Kegiatan rasuah didalam negara terus menular tanpa mengenal tempat dan jawatan yang disandang. Gejala sosial bagaikan barah masyarakat ini perlu dibendung demi menambahkan keyakinan rakyat. Jelaskan penyataan ini.

Skema jawapan
punca rasuah
I. inginkan kemewahan/ meterialistik
II. pengetahuan agama/ moral rendah
III. kelemahan undang-undang.
IV. penguatkuasaan yang lemah.

langkah mengatasi
I. penguatkuasaan undang-undang
II. kempen anti rasuah
III. peranan BPRSOALAN 2

BARANGAN TEMPATAN

SOALAN: Pembelian barangan buatan tempatan didapati masih terhad berbanding dengan barangan import. Berikan langkah-langkah yang wajar dalam usaha menarik minat masyarakat membeli barangan keluaran tempatan.

SKEMA JAWAPAN;

I. kempen besar-besaran dan berterusan
II. meningkatkan qualiti dan produktiviti barangan tempatan
III. promosi dan iklan
IV. tawaran harga yang berpatutan
V. peranan kerajaan dan NGO
VI. melalui pendidikan – sekolah dan IPT
VII. menaikkan tarif barang import
VIII. meningkatkan perkhidmatan susulan selepas jualanESEI BAHAGIAN B- LARAS SAINS TEKNOLOGI


SOALAN 3

AIR

SOALAN: Pencemaran air yang seriusmengancam aktiviti kehidupan manusia, dalam situasi begini, pelbagai langkah menguruskan sumber airsecara sistematik amatlah perlu.jelaskan.

SKEMA JAWAPAN:

A. Kesan-kesan
I. kesihatan manusia terjejas
II. kehidupan akuatik terjejas atau pupus
III. kekurangan sumber protein
IV. krisis sumber air bersih

B. cara-cara
I. mengekalkan da memperluaskan teknologi perawatan air
II. memelihara dan mengekalkan kawasan tadahan air
IV. penerokaan sumber air baru
V. teknologi bekalan air bersih
VI. pembangunan dan penyelidikan (R&D)


SOALAN 4

TEKNOLOGI KOMUNIKASI/ CCTV/ HANDPHONE

SOALAN : Penggunaan CCTV mampu membantu menyelesaikan banyak masalah dalm kehidupan seharian pada abad ini. Jelaskan?

Skema jawapan:

-membekalkan imej/bukti kegiatan jenayah/ kemalangan jalan raya
-alat komunikasi
-meningkatkan proses R&D
-meningkatkan kecekapan dalam bidang perubatan
-meningkatkan bidang pendidikan
-teknologi penyiaran


Bahagian A
(Sosial – Soalan no. 3: Isu Rogol)
Contoh soalan
Belakangan ini, peningkatan kes rogol sering dipaparkan di media elektronik dan media cetak tempatan. Sehubungan dengan itu, pelbagai pihak perlu bertanggungjawab membendung gejala tersebut. Jelaskan.
Contoh jawapan ( 2A+2B)
Punca:
i. Globalisasi – budaya asing
ii. Sikap mangsa
iii. Penguatkuasaan undang-undang
iv. Agama dan nilai moral
Langkah:
v. Peranan ibu bapa
vi. Pihak kerajaan – pemasangan CCTV
vii. Swasta / NGO

(Ekonomi - Soalan no. 4: Isu Kepenggunaan)
Contoh soalan
Kesedaran melindungi hak-hak pengguna dalam kalangan masyarakat di Malaysia masih rendah dan usaha pihak-pihak tertentu untuk melindungi hak mereka pula berdepan dengan pelbagai halangan. Bincangkan halangan-halangan dalam usaha melindungi hak-hak pengguna.
Contoh jawapan ( 4 + 0 )
Halangan-halangan
i. Kejahilan pengguna
ii. Sikap peniaga
iii. Kelemahan Persatuan Pengguna
iv. Penguatkuasaan undang-undang
v. Pengaruh antarabangsa

Bahagian B
(Teknologi – Soalan no. 3: Isu Satelit)
Contoh soalan
Sungguhpun penciptaan satelit mempunyai keistimewaan yang tertentu, namun penciptaan alatan ini sebenarnya boleh menimbulkan masalah dalam kehidupan manusia. Jelaskan.
Contoh jawapan (2A + 2B)
Keistimewaan / kebaikan
i. Membuat ramalan cuaca
ii. Komunikasi antarabangsa
iii. Penyelidikan dan pembangunan (R&D)
iv. Keselamatan
Masalah
v. Jenayah siber
vi. Globalisasi
vii. Pencemaran

(Alam Sekitar – Soalan no. 4: Isu Tanah)
Contoh soalan
Bencana alam seperti bencana tanah runtuh yang berlaku didapati berpunca daripada fenomena semula jadi dan aktiviti manusia. Jelaskan penyataan di atas.
Contoh Jawapan (2A + 2B)
Punca semula jadi
i. Pengaruh cuaca
ii. Struktur tanah
iii. Bentuk muka bumi
Punca manusia
iv. Pembalakan berleluasa (teknologi)
v. Pencemaran – kepupusan hutan
vi. Ubah muka bumi
vii. Ujian nuklear


LARAS SAINS

SAINS SUKAN

Sains sukan belum terkenal di Malaysia memandangkan paradigma masyarakat menyangka sukan hanya melibatkan kekuatan fizikal semata-mata. Walau bagaimanapun bidang ini mampu melonjakkan kecemerlangan sukan negara. Huraikan sumbangan sains sukan kepada kemajuan bidang sukan negara.

Cadangan isi (4 +O)

1. sains pemakanan
2. ketahanan psikologi/mental
3. rawatan fizikal / fisioterapi
4. keputusan tepat
5. kejurulatihan
6. R & D
7. Alat Bantu

TEKNOLOGI DALAM BIDANG PERUBATAN
Kemajuan dan perkembangan perubatan berkait rapat faKtor penggunaan alat bantu. Walau bagaimanapun, kemajuan bidang ini turut disumbangkan oleh faktor-faktor lain. Jelaskan.

Cadangan isi (1 + 3)

Alat Bantu

FaKtor-faktor lain

R & D
Kejuruteraan perubatan / Prasana
Kepelbagaian dn kualiti ubat
Kualiti ubat

LARAS SAINS SOSIAL

KEMALANGAN JALAN RAYA

Pelbagai bentuk kecuaian pengguna jalan raya dikenal pasti menjadi penyumbang kepada peningkatan kes kemalangan jalan raya di negara kita. Jelaskan.

Cadangan isi (4 + 0)

1. Pengaruh alkohol
2. Mengantuk/letih/memandu tanpa rehat
3. Membawa muatan lebih
4. Sikap tidak bertimbang rasa dan panas baran
5. tidak mematuhi peraturan jalan raya


MARUAH NEGARA

Belakangan ini, imej negara di persada antara bangsa amat memberansangkan dan wajar dipertahankan. Jelaskan usaha-usaha yang boleh diambil untuk menaikkan imej negara.

Cadangan isi (4 + 0)

1. mengekalkan kestabilan politik / keamanan negara
2. kemakmuran ekonomi / merapatkan jurang kaya miskin / pengagihan ekonomi yang adil
3. pendidikan/kadar celik huruf yang tinggi dan buta huruf
4. Memantapkan perpaduan kaum
5. Prasaran dan pembangunan fizikal seimbang luar bandar dan bandarMembasmi pengangguran

1.FLORA DAN FAUNA

1. Kepelbagaian biologi berhubung kait dengan kesejahteraan hidup manusia .Justeru kepupusan sumbernya perlu diberi perhatian serius.Jelaskan

Isi

a. Kepentingan
1. Ubat-ubatan (herba)
2. Sumber makanan
3. Bekalan oksigen/ekosistem

b. Langkah
1. Penyelidikan pemeliharaan dan pemuliharaan
2. Pembiakan genetik
3. Vegetasi(Proses menyuburkan tanah)2.HIDRO

Sumber tenaga hidro semakin mendapat sambutan baik dalam kalangan Negara maju mahupun Negara-negara sedang membangun. Selain dengan perkembangan ini Malaysia turut menerokai bidang ini secara aktif berlandaskan potensi yang ada.

Kepentingan
1. Sumber tenaga alternatif
2. Mengelakkan/mengurangkan pencemaran


Potensi
1. Sumber air
2. Kepakaran
3. Keistimewaan hidro-mesra alam


3.PELABURAN ASING(TUGASAN FOKUS TIDAK SEIMBANG 1 t 3)


Banyak Negara membangun bergantung kepada pelaburan asing.Sehubungan itu kerajaan Malaysia telah memperuntukkan sebahagian besar wang untuk menambah baik infrastruktur Negara bagi menjana minat para pelabur. Ulaskan pernyataan ini

ISI

Langkah
1. Prasarana
2. Insentif-taraf perintis
3. Lawatan diplomatik
4. Promosi dan kempen-media


4.KAMERA LITAR TERTUTUP(CCTV)

Kemajuan dalam bidang sains dan teknologi telah member manafaat kepada manusia sejagat.Ciptaan seperti cctv telah menyebabkan pelbagai urusan yang rumit dapat di selesaikan .Jelaskan pernyataan ini


ISI

1. Kaji Cuaca
2. Rakaman lalulintas (trafik)
3. Aspek keselamatan
4. Aktiviti diagnosis (Image Prosesing)

Esei Laras Sastera
i. Bidang sosial

Skop: Jenayah remaja/salah laku remaja

Belakangan ini penglibatan remaja dalam tidak bermoral di negara ini membimbangkan banyak pihak. Pelbagai cara telah diambil untuk mengatasi masalah ini.Bincangkan.

Skima
A. Punca/ sebab
Latarbelakang keluarga
Pengaruh rakan sebaya
Kurang didikan agama/moral/amalan nilai murni
media massa/globalisasi

B. Langkah atasi
Pendidikan dalam intitusi keluarga / sekolah
Kerjasama masyarakat
kuatkuasa undang-undang
Kempen kesedaran nilai murni


ii. Bidang ekonomi
Skop: Memperkasakan sektor pertanian


Dalam Rancangan Malaysia Kesembilan (RMK9), kerajaan memberikan fokus kepada usaha membangunkan pertanian komersial berskala besar. Selain mengembangkan aktiviti pemprosesan dan mempelbagaikan produk, Usaha gigih turut dijalankan bagi mengukuhkan rangkaian pemasaran di peringkat global.
Jelaskan cabaran-cabaran yang perlu diatasi dalam usaha memperkasakan sektor pertanian di negara ini.

Skima
Keperluan sumber modal/ tenaga buruh/tenaga pakar
Kemajuan R&D/ teknologi
Saingan pasaran global
Saingan guna tanah
Khidmat sokongan (kerajaan/ swasta)
Prasarana tidak meluas


Esei Laras Sains

Bidang kesihatan
Skop: Penyakit kronik: Penyakit kuku dan mulut dalam kalangan kanak-kanak.


Akhir-akhir ini, penyakit kuku dan mulut kerap dikesan dalam kalangan kanak-kanak di Malaysia. Justeru, perhatian serius terhadap perkara ini wajar diambil. Jelaskan.

Skema:

A. punca
sekitaran
tidak ambil imunisasi
pemakanan

B: Langkah-langkah:

1. Amalan penyusuan ibu.
2. Penjagaan kebersihan sekitaran.
3. imunisasi awal
4. rawatan berkala

1. LARAS SAINS - SUMBER TENAGA BIOGAS


Penemuan dan penghasilan sumber tenaga baru seperti biogas mendatangkan manfaat yang banyak kepada kehidupan manusia. Walau bagaimana pun, sumber tenaga tersebut turut menimbulkan risiko kepada sesebuah Negara. Huraikan

Skema:

a) Kepentingan
i. Sumber alternatif menggantikan petroleum
ii. Pencemaran alam sekitar dapat diatasi
iii. Meningkatkan R & D dalam penggunaan biogas

b) Kesan

i. Menjejaskan ekologi alam sekitar (hakisan akibat penerokaan hutan untuk
ganti hutan dan sumber yang boleh menghasilkan biogas)
ii. Pemusnahan hutan secara berleluasa
– menjejaskan sumber perubatan /
flora fauna
- keselamatan suhu terjejas
- terjejas bekalan air

2. LARAS SAINS- PENYAKIT WARGA TUA

Statistik menunjukkan kadar peningkatan penyakit seperti penyakit jantung,darah tinggi dan kencing manis dalam kalangan warga tua amat ketara. Sehubungan itu,pelbagai usaha untuk menangani masalah ini perlu dilaksanakan. Bincangkan.

Skema:
A)PUNCA-PUNCA
1.Daya tahan penyakit
2.Tidak aktif
3. Psikologi

B)LANGKAH-LANGKAH
4.Prasarana perubatan warga tua
5.R&D
6.Pemeriksaan berkalaSOALAN ESEI
3.LARAS SATERA- HAKISAN BUDAYA


Dalam usaha Negara membawa Malaysia kea rah Negara maju sebagaimana dicita-citakan dalam Wawasan 2020, didapati unsur budaya tradisional dalam kalangan generasi muda kian luntur. Jelaskan.

Skema:
A)PUNCA-PUNCA
1.Sikap generasi muda
2.Pengaruh globalisasi
3.Kurang didikan agama
4.Pengaruh rakan sebaya
5.Kelemahan system pendidikan
6.Institusi keluarga –pincang

4.LARAS SASTERA – SUBSIDI

Pemberian subsidi kerajaan adalah antara usaha untuk membantu rakyat menghadapi kemelut peningkatan harga barang dan perkhidmatan ekoran kenaikan harga petrol di pasaran antarabangsa. Selain itu masih banyak pendekatan lain yang boleh dilakukan untuk tujuan di atas. Huraikan

Skema:
A) Isi Wajib –
1.Subsidi

B)Pendekatan Lain
2.Kawalan Harga
3.Kempen Usaha Sediri
4.Perbelanjaan berhemah

BAHAGIAN A ( LARAS SASTERA )

1. SENI FILEM

Hasil-hasil karya filem tanah air masih tidak mendapat sambutan sepenuhnya daripada penonton tempatan.

Hasil-hasil karya filem tempatan masih gagal mendapat kutipan yang memberansangkan apabila ditayangkan di pawagam-pawagam kerana tidak mampu bersaing dengan filem-filem luar negara. Jelaskan

Skema Jawapan

1. Kurang pengetahuan dan kemahiran – skrip, artis, pengarah dan krew.
2. Teknologi yang rendah
3. Kekurangan modal
4. Masalah penapisan filem-filem tempatan yang terlalu ketat.


2. KETOKOHAN PEMIMPIN

Kestabilan ekonomi dapat menjamain kemajuan bangsa dan negara. Namun ciri-ciri ketokohan pemimpin merupakan eset penting dalam mencapai matlamat tersebut.
Sejauh manakah anda bersetuju dengan pernyataan di atas?

Skema Jawapan

1. Kestabilan ekonomi
2. Menghayati dan mengamaikan nilai-nilai murni.
3. Berpendidikan, berpengalaman dan berpengetahuan
4. Berkarisma

BAHAGIAN B ( LARAS SAINS )

1. KESIHATAN (Sekitaran Punca Penyakit)

Persekitan yang tercemar telah mengundang pelbagai jenis penyakit kepada manusia. Jelaskan

Skema Jawapan

1. Tempat pembiakan lalat dan serangga
2. Bau busuk yang menganggu ketenteraman hidup.
3. Udara yang tercemar menyebabkan kekotoran di udara merosakkan organ
seperti kanser paru-paru dan asma.
4. Air yang tercemar menyebabkab alahan/keracunan makanan.


2. PEMAKANAN

Penggunaan bahan kimia amat perlu dalam penghasilan makanan dan penjagaan kesihatan. Namun, pengambilannya secara berlebihan menyebabkan seseorang memnerima natijah yang sebaliknya. Jelaskan.

Skema Jawapan

1. Mempelbagikan variasi makanan - penghasilan roti
- Pengawet makanan
- Perisa dan pewarna.

2. Makanan suplemen - tambah tenaga
- Kecantikan

Kesan negetif

3. Penyakit.
4. Alahan
5. Keracunan.

Isu: Keganasan Global

Keganasan Global Sejak belakangan ini kes-kes keganasan global bukan lagi merupakan perkara yang luar biasa. Fenomena ini telah menjejaskan keselamatan sejagat jika tidak dibendung. Huraikan langkah-langkah yang boleh diambil untuk mengatasi masalah tersebut.


Bentuk soalan:

Soalan satu tugasan

Skema

1. Peranan PBB

2. Mewujudkan undang-undang pencegahan keganasan

3. Mengeratkan kerjasama antara negara yang berlainan agama dan budaya

4. Mewujudkan kerjasama politik dan ketenteraan antara negara.

Isu: Seni Batik

Industri batik di Malaysia mempunyai potensi untuk maju dan berkembang kerana keunikan dan keistimewaannya. Namun terdapat pelbagai halangan yang boleh menjejaskan perkembangannya. Bincangkan


Bentuk soalan:

Dua tugasan seimbang

Skema

Kekuatan

Warisan tradisional yang unik
Melambangkan identiti tersendiri
sumber pendapatan/ ekonomi masyarakat
Tarikan pelancong


Halangan

Saingan daripada keluaran industri moden
Masalah kekurangan modal
Generasi muda kurang berminat untuk mewarisi kepakaran perusahaan batik
Diusahakan secara kecil-kecilan.

Isu: Bahan Kimia/ perubatan

Penggunaan bahan kimia telah banyak membantu dalam bidang perubatan. Walau bagaimanapun penggunaan bahan kimia secara berlebihan akan mendatangkan kesan kepada kehidupan manusia dan alam sekitar. Jelaskan


Bentuk soalan:

Dua tugasan seimbang


Skema

Kepentingan

Membantu merawat penyakit
Meningkatkan kajian perubatan

Kesan buruk

Kesihatan manusia terjejas akibat kesan sampingan
Pencemaran alam sekitar
3. Kualiti air terjejas

Isu: Ubatan Tiruan

Terdapat pelbagai jenis dan jenama ubatan tiruan di pasaran untuk mengubati pelbagai jenis penyakit. Ubat-ubatan ini dapat dibeli dengan mudah oleh sesiapa sahaja di kedai-kedai ubat yang terdapat di seluruh negara. Jelaskan kesan penggunaan ubat-ubatan tiruan ini kepada kesihatan manusia.

Tugasan soalan:

Satu tugasan


Skema

memudaratkan fizikal manusia
Merosakkan organ dalaman
menjejaskan imunisasi / daya ketahankesan kepada genetik / baka


(SUKAN DAN PERPADUAN) (1 + 3)

SOALAN:
Malaysia berusaha memajukan bidang sukan sebagai alat untuk memantapkan integrasi nasional. Selain usaha ini, negara proaktif merealisasikan agenda di atas melalui pelbagai pendekatan. Jelaskan pernyataan di atas.

SKEMA JAWAPAN:

Sukan sebagai alat untuk memantapkan integrasi nasional
Pendekatan-pendekatan lain untuk memantapkan integrasi nasional
melalui pendidikan
- Dasar Pendidikan Kebangsaan untuk menyatupadukan rakyat yang berbilang kaum
- Menggunakan bahasa Melayu sebagai bahasa pengantar
- Berasaskan kurikulum, kegiatan kokurikulum dan peperiksaan yang sama
- Mengadaptasi konsep Sekolah Wawasan

melalui kebudayaan dan bahasa
- Dasar Kebudayaan Kebangsaan
- Dapat membentuk sebuah masyarakat bersatu padu yang mempunyai satu identiti nasional
-
ekonomi
- pengagihan kekayaan negara yang adil dan saksama
- peluang yang sama rata
-
politik
- parti politik memperjuangkan nasib rakyat yang berbilang kaum
- pengagihan kuasa pemerintah yang seimbang kepada semua kaum
-
aktiviti sosial komuniti/masyarakat setempat

(KESIHATAN – PERUBATAN TRADISIONAL/HERBA)

SOALAN:
Perubatan tradisional telah digunakan sejah sebelum wujudnya perubatan moden dan mempunyai kepentingan yang tersendiri. Justeru, pelbagai usaha telah diambil untuk memantapkan perubatan tradisional di negara kita. Bincangkan.

SKEMA JAWAPAN:

KEPENTINGAN:
Tiada bahan sampingan
Sumber bahan mentah mudah diperoleh – sumber semula jadi
Mesra alam – pencemaran

LANGKAH:
R&D – Pelbagai bentuk ubat/produk ubat
Kepakaran luar
Alat moden - pemasaran – laman web/internet
- perisian:
- Penggunaan komputer

(SAINS DAN JENAYAH)

SOALAN:
Kadar jenayah dalam kalangan remaja yang berlaku di negara kita semangkin membimbangkan. Kaedah sains dan teknologi boleh digunakan untuk membendung masalah ini daripada berleluasa. Bincangkan peranan sains dan teknologi dalam menangani jenayah tersebut.

SKEMA JAWAPAN:

Sains forensik/kajian bahan bukti
peralatan pencegahan jenayah
sistem telekomunikasi
penggunaan satelitperalatan siasatan dan pengesanan jenayah


ESEI LARAS SASTERA

TAJUK/ ISU: PERUMAHAN

Soalan:

Kegagalan pemaju menyiapkan projek perumahan telah menimbulkan keresahan kepada pembeli. Hal ini juga menyebabkan wujudnya masalah kepada pemaju dan negara.
Ulaskan pernyataan di atas.

Skema Jawapan:

A) Kesan kepada pembeli

1. Beban kepada pembeli


B) Kesan kepada pemaju

2. Beban kos pemaju

3. Kos saman pengguna

4. Menjatuhkan imej


C) Kesan kepada negara

5. Mencacatkan pemandangan

6. Pihak yang berkaitan terima aduan


Cacatan: 1A+ 1B+1C dan mana-mana salah satu daripada B atau C


ESEI LARAS SAINS DAN TEKNOLOGI

TAJUK/ ISU : BIOTEKNOLOGI


SOALAN:

Perkembangan bioteknologi dalam bidang pertanian telah membawa perubahan kepada negara. Walau bagaimanapun tidak dapat dinafikan teknologi ini juga boleh menjejaskan masa depan sektor pertanian.
Bincangkan.

Skema jawapan:

A) Manfaat

1. Menghasilkan baka yang berkualiti

- tumbesaran cepat
- buah lebih besar, tanpa biji dan cepat matang

2. Mempelbagaikan spesis tanaman

- menghasilkan spesis baru
- sesuai dengan iklim


B) Masalah

3. Kesan sampingan kepada manusia

- alahan
- penyakit

4. Penyakit tanaman

- kelemahan genetik dan mudah diserang penyakit


Catatan: 2A+2B

TAJUK/ISU : Sains dan keselamatan jalan raya


Soalan:

Belakangan ini kes kemalangan jalan raya yang semakin membimbangkan terbukti berkaitan dengan pengaruh teknologi. Walau bagaimanapun sains dan teknologi dapat membantu para pengguna jalan raya.
Huraikan.

Skema Jawapan:

A) Punca

1. Uji kelajuan

2. Pengaruh teknologi melalaikan

3. Teknologi dalam media pengiklanan


B) Kepentingan

4. Kawal keselamatan

5. Mengesan pesalah jenayah

6. Binaan jalan raya

Catatan : 2A+2B

LARAS SAINS SOSIAL

A. Sosial – Penghijrahan/Pendatang asing


Soalan – Kemasukan pendatang asing banyak memberi sumbangan terhadap pembangunan ekonomi Negara. Walau bagaimanapun kita perlu berwaspada terhadap kehadiran mereka.
Bincangkan.

Skema jawapan
A – sumbangan
1. mengatasi masalah kekurangan tenaga buruh
2. mewujudkan persaingan sihat
3. menjana sektor ekonomi Negara
4. meningkatkan industri pelancongan negara

B – Keburukan
1. meningkatkan kadar jenayah
2. peningkatan pengangguran penduduk tempatan
3. menularnya penyakit berjangkit
4. pengaliran wang keluar
5. pengaruh budaya asing


Ekonomi – Kawalan Mata Wang

Soalan – Penambatan mata wang dalam tukaran asing berjaya membantu negara mengharungi masalah kegawatan ekonomi.
Jelaskan

Skema jawapan
1. mengurangkan risiko spekulasi ke atas nilai mata wang Negara
2. meyakinkan pelaburan asing
3. dapat menyekat peningkatan harga barang di pasaran tempatan
4. mewujudkan keharmonian negara
5. kawalan aliran keluar wang Negara


B. Sains dan Teknologi

Kesihatan – Pemakanan punca penyakit


Soalan – Rutin pemakanan dalam kalangan masyarakat pada hari ini dikaitkan dengan pelbagai jenis penyakit berbahaya.
Jelaskan

Skema jawapan
pemakanan tidak seimbang
penyediaan makanan
pemilihan makanan
makanan separuh mentah
makan di luar

Sumber tenaga - Fosil

Soalan – Penggunaan tenaga fosil lebih digemari berbanding sumber tenaga yang lain. Sebaliknya penggunaan sumber tenaga ini mendatangkan pelbagai masalah kepada kehidupan manusia. Jelaskan.

Skema Jawapan
A. -sebab digemari
penggunaan dalam pelbagai sektor
kapasiti tenaga yang tinggi

B. -masalah kepada manusia
1. pencemaran
2. kepupusan sumber

Friday, October 10, 2008

ISU HANGAT LARAS SASTERA

sosial

Rasuah
Rempit
Rogol
Ragut
Jenayah Remaja/Salah laku remaja
Pendidikan
Hakisan Budaya
Penghijrahan/Pendatang asing
Seni: Filem
Seni: Sastera
Seni: Batik/ Kraf tangan
Kemalangan jalan raya
Sukan dan Perpaduan
Perumahan

Ekonomi

Pelaburan Asing
Barangan Tempatan
Elak Cukai
Kepenggunaan
Jurang ekonomi
Memperkasa sektor pertanian
Upah minimum
Subsidi
Kawalan mata wang

Politik

Ketokohan pemimpin
Kerjasama serantau
Keganasan global
Maruah negara

Monday, October 6, 2008

Karangan Laras Sastera

Soalan:
Kementerian Kesihatan telah mengadakan kempen antimerokok di tempat-tempat awam. Bincangkan kesan merokok di tempat awam dan sarankan langkah-langkah yang sesuai untuk membendung amalan merokok di tempat awan.

Calon mestilah memberi dua kesan buruk kepada orang awam dan dua langkah mengatasi perokok di tempat awam.

Isi:
Kesan-Kesan Buruk
1. Kandungan asap rokok membahayakan kesihatan orang awan yang menyedutnya.
2. Orang awam tidak selesa berada di tempat awam akibat asap rokok

Langkah
1. Peranan media massa-iklan/mesej asap rokok yang bahaya itu
2. Penguatkuasaan undang-undang kepada perokok di tempat awam-saman/dakwa di mahkamah/denda yang maksima